/ 21 Dec

Samen met 4 personen een huis kopen of alleen?

Koop je samen met je ouders een huis of ga je als starter alleen een woning kopen? Vergeet het maar want woningprijzen zijn erg hoog. Je kan alleen een huis kopen maar dan zal je minimaal € 100.000,- aan inkomen moeten genieten. Koop je samen dan is 2 keer € 55.000,- voldoende om als starter op de woningmarkt een huis te kopen.

Ga je samen met ouders een huis kopen dan is het makkelijker. Een riant huis kopen samen met vrienden of je ouders betekent dat je snel tot 1 miljoen euro op zoek kan gaan naar een huis. De woning valt in box 1. Wij regelen alleen hypotheken op woningen die als hoofdverblijf gelden. Laat jij een huis achter die bijvoorbeeld niet wordt verkocht? Let op, de bank en de fiscus gaan er vanuit dat de woning verkocht wordt. Uw oude woning valt later in box als deze niet verkocht wordt.

Bereken hypotheek samen met ouders

Ouders die met eigen kinderen een woning kopen gaan meestal eerst bezichtigen en daarna pas met ons contact opnemen.  Dit is onmogelijk omdat wij veel dossiers hebben van huizenzoekers die samen gaan kopen. Lexwonen heeft veel dossiers van hypotheken met 4 personen. Wij moeten alles inplannen. Het verzamelen van documenten duurt vaak 3 tot 5 weken en meestal is het dossier dan nog niet compleet. Dat komt omdat vaak de verkeerde documenten aangeleverd worden. Kloppen alle gegevens dan weet je precies je maximale hypotheek. Huis kopen met ouders met 3 of 4 personen is echt plannen.

Met ouders een huis kopen betekent meer hypotheek

Verder val je een beetje buiten de categorie woningen waar veel concurrentie in zit omdat jullie in hogere prijsklasse koopt met maximaal 4 aanvragers. Overwaarde van de oude woning kan je gebruiken voor de nieuwe hypotheek. Samen met ouders de overwaarde investeren voor de tweede woning kan ook. Veel familieleden denken dat de geldverstrekker voor familiehypotheken hogere hypotheekrentes berekenen. Dit is niet zo.

Indien er een woningen verkocht moet worden?

Voorbeeld van ouders en zoon die een huis kopen. Stel dat op het inkomen van vader, moeder en zoon een hypotheek mogelijk is van € 600.000,-. Ouders hebben een overwaarde van 200.000,- op de huidige woning en zoon heeft een overwaarde van € 100.000.

Maximale familiehypotheek

Droomhuis wat ze willen kopen kost € 800.000,-. De maximale familiehypotheek van € 600.000,-  en de overwaarde van de ouders van € 200.000,-  zorgen er voor dat een hypotheek van € 800.000 mogelijk is onder voorwaarden. Samen met ouders een huis kopen doen wij uitsluitend onder voorbehoud van financiering.

Een woning kopen met ouders van hoger dan € 800.000,- is onmogelijk omdat de hypotheek dan niet past. Op de tweede woning van zoon krijg je namelijk geen overbruggingshypotheek. Maximaal is er 1 overbruggingshypotheek mogelijk. Heb je dus de overwaarde van twee huizen nodig om samen met ouders een huis te kunnen kopen? Je dient dan eerst 1 woning te verkopen. Het geld moet echt op de betaalrekening staan.

Waarom onder voorbehoud huis kopen?

Als je met je ouders een woning koopt en er moeten meerdere woningen verkocht worden dan moet je weten dat je slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek krijgt. De bank gaat er vanuit dat het huis 1 jaar te koop zal staan dus je moet aan kunnen tonen met eigen geld dat je 12 keer de netto hypotheeklasten kan betalen van je huidige woning.

Met restschuld gaan wij niet financieren

Lexwonen wil zien dat er geen restschuld overblijft. Is het allemaal kantje boord dan zal zoon eerst zijn woning moeten verkopen en het geld op de bank hebben staan. Kans op restschuld is er dan niet.

Nooit huis kopen zonder onze schriftelijke toestemming

 Kopen met ouders zonder onze goedkeuring is voor eigen verantwoording. Huis kopen met vreemden doen wij ook maar de vreemde eigenaren mogen elkaar niet te vreemd vinden als je snapt wat ik bedoel. Ga je een huis bezichtigen? Laat het ons weten i.v.m. marktwaarde en eigen geld. Ga nooit op eigen houtje een huis kopen.

Samen met ouders een huis kopen betekent lagere maandlasten

Lage maandlasten als ouders en kinderen gezamenlijk een huis koopt. Volledige begeleiding om een familiehuis te kopen met een familiehypotheek. Iedereen in 1 hypotheek is de hypotheek van 2023 en 2024. Huis kopen met vrienden staat met stip op 1 qua hypotheekaanvragen.

Iedereen ingeschreven staan op zelfde adres

Uiteraard staat iedereen ingeschreven op het nieuwe adres. Samen een huis kopen betekent samen onder één dak wonen. Vergeet niet om vooraf de gemeente te vragen of het kopen van een woning met 3 of 4 personen mag. Meestal is dit geen probleem als iedereen eigenaar is.

Splitsen van een pand mag niet

Pand kan je niet splitsen in bijvoorbeeld 2a en 2b, ook al gaat de gemeente hier wel mee akkoord. Het moet altijd om 1 woning gaan. Wat jij achteraf zelf gaat aanbouwen of verbouwen is aan jezelf. Een woning die je samen met ouders koopt mag meerdere kadastrale nummers hebben meer let op! Het woongedeelte  zoals 2a en 2b moet 1 kadastraal nummer zijn.

Hoeveel bieden samen met ouders?

Wil jij weten wat je zou moeten bieden samen met ouders?  Het moet altijd om een woning gaan die op dit moment te koop staat. Gaat het om nieuwbouw dan is het makkelijker. Kijk bij een bestaande woning altijd op Funda naar de vraagprijs per m2. Op diezelfde pagina onderaan staat de m2 prijs van gemiddelde verkoopprijzen van huizen uit de buurt.

Gaat u alleen op stap en koopt u samen met ouders of vrienden een woning? De kans dat een geldverstrekker dat niet op tijd kan regelen is voor 55% aanwezig. Laat altijd alles eerst goed inventariseren.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Muntenmail.nl